top of page

7 vanliga myter om tandvård avslöjas

Vi har nog alla hört dem: rykten och påståenden om vad som är bra eller dåligt för våra tänder. Men vad är egentligen sant? Nedan avslöjar vi sanningen bakom de vanligaste myterna för att ge dig den verkliga bilden om tandvård som kan komma att förändra hur du ser på din munhälsa.


Myt: Fluor är farligt och bör undvikas

Vet du skillnaden mellan fluor och fluorid? Det är lätt att blanda ihop dem, men det är viktigt att förstå skillnaden. Fluorid är det ämne som finns i tandkräm och tandkrämstabletter, och det är det som skyddar dina tänder från karies, inte fluor. Så när du använder fluortandkräm eller fluorskölj, är det egentligen fluorid du använder för att hålla dina tänder friska.


Skillnaden mellan fluor och fluorid:

  • Fluor: En giftig gas

  • Fluorid: En jon som används i tandvårdsprodukter och som inte är giftig

Varför är fluorid bra för tänderna?

Fluorid har använts i över 70 år för att skydda mot hål i tänderna. Det gör tänderna både starkare och mer motståndskraftiga mot karies. Det funkar genom att:

  • Stärka tandemaljen

  • Göra det svårare för bakterier att fästa på tänderna

  • Hjälpa till att reparera små skador på tandytan

Så den mängden vi använder för att borsta våra tänder varje dag med är inte farligt för oss. Effekten av fluorid varar bara en kort stund och gäller bara där den appliceras, den är inte menad att sväljas.


Myt: Borstar jag hårt får jag renare tänder

Det är lätt att tro att man kan skrubba bort all plack genom att borsta hårt, men sanningen är att överdrivet borstande kan vara skadligt. En mjukare hand och rätt teknik är nyckeln. Hårda borstar och för hård borstning kan faktiskt slita på emaljen och orsaka skador på tandköttet.


Myt: Inget lödder, ingen rengöring

Många tror att en effektiv tandkräm måste löddra rikligt. Men visste du att löddret inte har någon avgörande effekt på rengöringen? Faktum är att löddret ofta kommer från Sodium Lauryl Sulfate (SLS), en alkohol som kan torka ut slemhinnorna i munnen. SLS tillsätts i tandkräm för att skapa lödder, vilket ger en känsla av fräschör och renhet. Men löddret har ingen bevisad effekt på hur väl tänderna rengörs. Så, att ha en tandkräm som inte löddrar lika mycket kan faktiskt vara bättre för din munhälsa!


Fördelar med lödderfri tandkräm eller tandkrämstablett:

  • Mildare mot slemhinnorna

  • Innehåller ofta naturliga ingredienser

  • Kan vara mer effektiv mot plack

  • Minskar risken för inflammation och afte


Gumpearls tandkrämstabletter erbjuder exempelvis en fräsch och effektiv rengöring utan onödigt skum. Dessa små tabletter innehåller rätt balans av fluorid och Xylitol som tar bort plack och stärker emaljen utan ett skumparty i munnen. Så, sluta jaga löddret, låt dina tänder få den rengöring de behöver istället.


Myt: Light läsk är bättre för tänderna än vanlig läsk

Många tror att light läsk är ett bättre alternativ för tandhälsan än vanlig läsk på grund av dess lägre sockerinnehåll. Men även om light läsk kan vara mindre skadligt för tänderna än vanlig läsk när det gäller kariesrisk, innehåller det fortfarande syra som kan fräta på tändernas emalj och orsaka skador över tid.


Myt: Ingen smärta - inget tandvårdsbehov

Regelbundna tandläkarbesök är nyckeln till att upptäcka och förebygga problem innan de blir smärtsamma. Många tandproblem börjar utan synliga symtom, så att vänta tills du har ont är allt annat än bra. Boka regelbundna kontroller för en god mun- och tandhälsa.


Myt: Vita tänder betyder friska tänder

Även om många tror att vita tänder automatiskt betyder att tänderna är friska, är detta inte alltid fallet. Även om ett vitt leende kan vara snyggt, betyder det inte nödvändigtvis att tänderna är helt friska. Tänder som ser vita ut kan fortfarande ha problem som karies och andra tandbesvär. För att säkerställa att tänderna är friska är det viktigt att fokusera på regelbunden tandborstning, undvika sockerrika drycker och besöka tandläkaren regelbundet för undersökningar och rengöringar.


Myt: Tuggummi med Xylitol kan ersätta tandborstningen

Visst kan tuggummi vara gott och ge en fräschhet i munnen, men att tro att det ersätter en tandborstning är som att tro att kaffe ersätter sömn. Xylitol är ett sockersubstitut som hjälper till att förhindra bakteriell tillväxt i munnen. Tuggummi kan vara en bra komplettering, speciellt sockerfritt tuggummi som främjar salivproduktionen och hjälper till att rengöra tänderna. Men glöm inte borsten och tråden – de är fortfarande de bästa vännerna för dina tänder och käkar.


Sprid rätt kunskap

Så, kära läsare, låt oss kasta bort dessa tandvårdsmyter. Nu har vi bättre koll på vad som är sant. Fortsätt sprida kunskapen vidare och låt oss fortsätta vår resa mot starkare tänder och en bättre munhälsa. Slutligen, när det kommer till lödder, kom ihåg att det inte är nödvändigt för en effektiv rengöring. Så sluta oroa dig för de falska påståendena och ge dina tänder den kärlek och omtanke de förtjänar.


247 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page