top of page

Kariesförebyggande tips som kan rädda din tandhälsa

Uppdaterat: 7 feb.

Ät mindre godis för att undvika hål i tänderna – det är vad vi alla har hört sedan barnsben. Men det finns mer att känna till än bara socker när det gäller att förebygga karies. I en stressig vardag glömmer vi ofta det grundläggande – vår tandhälsa. Karies, det tysta hotet, kan inte ignoreras. Det är dags att ta kontroll över din tand- och munhälsa genom att sätta upp en strukturerad försvarslinje mot hål i tänderna.


Tjej med tandkrämstablett, Gumpearl, i munnen.
Gumpearls tandkrämstabletter innehåller både Flourid och Xylitol som stärker ditt försvar mot karies.

Varför uppstår karies?

Karies uppstår inte bara av för mycket socker, även om det bidrar. Huvudorsaken är när bakterier bryter ner socker och stärkelse i maten och skapar syror. Dessa syror skadar tandens emalj och skapar små hål, vilket leder till karies. En sund tandvårdsrutin är det bästa skyddet.


Föräldratips: Stärk barnens tänder från start

För att skapa en hållbar grund för våra barns tandhälsa är det avgörande att inpränta sunda tandvårdsrutiner från början. Som föräldrar spelar vi en central roll i detta byggande av starka tandvanor. Genom att göra tandvård till en positiv och lekfull upplevelse kan vi inte bara skapa starka tänder utan också förbereda våra barn för ett livslångt engagemang för sin egen munhälsa.

Här är några viktiga aspekter att tänka på:

  • Starta tidigt: Börja tandvårdsrutinen tidigt för att vänja barnen vid regelbunden tandborstning och tandvård.

  • Använd barnvänliga produkter: Välj tandkräm eller tandkrämstabletter samt tandborstar som är anpassade för barn och som gör tandvården rolig.

  • Skapa positiva upplevelser: Gör tandborstning och tandläkarbesök till positiva och roliga upplevelser för att minska rädslor och för att skapa en positiv inställning till tandvård.

  • Visa med exempel: Föräldrar är förebilder, så visa genom att göra.

  • Regelbundna tandläkarbesök: Boka regelbundna tandläkarbesök för att förebygga och övervaka eventuella tandproblem.

Effektiva sätt att förebygga hål i tänderna

Små åtgärder kan göra stor skillnad för att förebygga karies. Här är några enkla delar att integrera i din dagliga rutin:

  1. Rätt teknik för tandborstning: Borsta regelbundet med fluoridtandkräm eller tandkrämstabletter i små cirkulära rörelser i minst två minuter, två gånger om dagen. Att använda sig av rätt tandborstningsteknik är lika viktigt som att borsta tänderna regelbundet.

  2. Rengör mellan tänderna: Använd tandtråd eller mellanrumsborstar för att avlägsna matrester och plack mellan tänderna.

  3. Munskölj med fluorid: En munskölj med fluorid stärker tandens emalj och minskar syrornas påverkan.

  4. Begränsa sockerintaget: Minska konsumtionen av socker, eftersom bakterier i munnen använder det för att producera syror.

  5. Använd kariesförebyggande produkter: Produkter med fluorid, som kariesförebyggande tuggummi eller innovativa tandkrämstabletter som Gumpearl, kan vara extra skydd.


Gumpearl tandkrämstabletter och en tandborste ligger ute i naturen


Studier om kariesförebyggande

Tidigare och nuvarande studier bekräftar att regelbunden tandvård med fluorid som har kariesförebyggande egenskaper ger betydande resultat. Gumpearl tandkrämstabletter innehåller fluorid och är ett pålitligt val för starkare tandhälsa.

Små medvetna val för hållbara tänder

Att förebygga hål i tänderna kräver enkla men medvetna val. Genom att integrera dessa i din dagliga rutin kan du säkra en tandhälsa som varar livet ut. Små förändringar kan göra stor skillnad – ta kontroll över din tandvård idag och investera i ett långsiktigt välbefinnande.


107 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page