top of page

Allt du behöver veta om tandborstning!

Varför behöver vi borsta tänderna, hur länge och på vilket sätt? Finns det någon regel för hur ofta tandborsten ska bytas ut? I denna artikel ska vi bena ut tandborstningens A-Ö så att du också har full koll på din tandhälsa!


Borsta tänderna för starka och friska tänder
Borsta tänderna 2 gånger om dagen i två minuter, med Gumpearl Tandkrämstabletter för starka och friska tänder

Det huvudsakliga syftet med att borsta tänderna, är för att rengöra tänderna från bakterier och förebygga karies. Därför är det viktigt att du tillför fluorid i din tandborstning. Fluorid är det ämne som stärker tänderna genom att tränga in i tandytan, inte minst där det finns början på hål. Gumpearls tandkrämstabletter innehåller 1450 ppm fluorid och rekommenderas därför av Sveriges Tandläkarförbund.


Hur borstar jag tänderna på bästa sätt?

Det är viktigt att varje tand borstas på alla ytor, för att lyckas borsta bort de bakterier som lagt sig på tandytan. Genom att borsta tänderna i samma ordning vid varje tillfälle, minskar risken för att du missar någon tand.


Du bör borsta dina tänder två gånger om dagen, helst efter frukost och strax innan du går och lägger dig. Man rekommenderar 2cm tandkräm för barn och vuxna över 6 år, för att applicera rätt mängd fluorid. Men använder du Gumpearls tandkrämstabletter är dessa redan portionerade så att en tablett ger dig rätt mängd fluorid och tandkräm. Vidare ska du borsta i två minuter. På den tiden bör du ha rengjort alla dina tänder.


Det är dags att byta ut tandborsten när stråna börjar spreta, eftersom den då tappar sin effektivitet. Alternativt ska tandborsten bytas var tredje månad för att hålla sig fräsch.


Vad kan jag göra för att få starka och friska tänder?

Vad just du behöver för att få en god munhälsa kan din tandhygienist hjälpa dig med, eftersom vi alla har olika utgångsläge. Men självklart finns det några grundprinciper som hjälper dig på vägen.


  • När du borstat klart tänderna, ta en liten klunk vatten i munnen och sila mellan tänderna för att ge ytterligare fluoridtillskott på de ställen du kanske inte kom åt med bosten.

  • Låt bli att äta eller dricka på minst 30 minuter efter att du borstat dina tänder. Allra helst ska du vänta 2 timmar med att äta eller dricka.

  • Använd hjälpmedel för rengöring mellan tänderna, såsom tandtråd, tandstickor och mellanrumsborste.

  • Använd tandvårdsprodukter fria från SLS och alkohol. Detta då ämnena torkar ut tandköttet och kan orsaka mer problem än de gör nytta. Du kan läsa mer om det här.

  • Ät vid regelbundna tider så att munnen hinner återhämta sig mellan måltiderna.

Vill du göra gott för både din och planetens hälsa, byter du ut den traditionella tandkrämen mot ett mer hållbart alternativ. Gumpearl tandkrämstabletter är fria från palmolja, SLS, alkohol, animaliska produkter och microplaster, samtidigt som de innehåller rekommenderad mängd fluorid. Dessutom står Gumpearl för en minskad plastkonsumtion och ett grönare fotavtryck.45 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page