top of page

En tandvårdsrutin fri från tensider ger dig god munhälsa och ännu godare apelsinjuice

I jakten på rena produkter, fria från onödiga ingredienser och med positiv påverkan på både människa och miljö, möts vi ofta av termerna SLS och tensider. Men vad innebär begreppen och vad har de med munhälsan att göra?


Gumpearl tandkrämstabletter för vuxna och barn
Välj tandkrämstabletter fria från tensider, för en bättre munhälsa


Vad är SLS och Tensider?

Ämnet SLS (Sodium Lauryl Sulfate) är ett ämne som förändrar ytspänningen mellan två substanser. Därför används inte sällan SLS-ämnen i produkter med ämnen som normalt inte blandas. Som till exempel i schampoo, tvål och tandkräm. Dessutom går det ofta in under begreppet 'naturliga ingredienser' då det inte sällan utvinns ur palmolja. Ofta kan SLS benämnas olika på olika produkter, och på svenska kallas det ofta natriumlaurylsulfat.


SLS funktion i tandkräm handlar egentligen bara om att den gör så att tandkrämen löddrar mer under tandborstning, vilket många upplever ger en 'renare känsla'. Trots det, har flera studier bevisat att SLS inte har någon påverkan på renligheten, utan endast skapar skum.


Tensider är ett samlingsbegrepp för substanser som sänker ytspänningen, såsom SLS. Så när vi talar om att våra tandkrämstabletter är fria från tensider, innefattar det också SLS-ämnen.


Varför vill vi undvika tensider?

Förutom att tensider såsom SLS utvinns ur palmolja, är tensider också giftiga för vattenlevande organismer. Det finns tydliga direktiv för hur tensider ska kunna brytas ner både under syrerika och syrefattiga förhållanden, till förmån för havets djur. Men det bästa är så klart att undvika tensider helt och hållet.


Många undviker också SLS-produkter då de upplever att tandkrämen skapar irritation i tandköttet. Men när vi använder tandvårdsprodukter innehållande SLS, påverkar dessa våra smaklökar och förstör fosfolipider som finns i vår mun. Fosfolipidernas roll är att dämpa bittra smaker. Det innebär att när du dricker, till exempel, apelsinjuice kort efter din tandborstning, smaka denna inte särskilt gott. Med en tandkräm fri från tensider, slipper du detta och kan njuta av frukostjuicen utan problem.


Ett aktivt val för din munhälsa

Genom att byta från den traditionella tandkrämen, till tandkrämstabletter bockar du alltså av flera fördelar. Förutom att ditt val av tandkräm också främjar din positiva miljöpåverkan, gör du också aktiva val för din munhälsa.


Med tandkrämstabletter fria från tensider och andra onödiga ämnen, kan vi istället fokusera på de viktiga funktionerna i din tandvårdsrutin. Såsom fluorid.

45 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page