top of page

Värna om ditt leende - Tips för god munhälsa

Genom att värna om munnens pärlor, ger du dig själv biljetten för ett längre och friskare liv. Många blir förvånade över det viktiga samband som finns mellan din kropps hälsa och din muns hälsa. Än mer när man inser att sämre munhälsa kan resultera i ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och andra livshotande sjukdomar. Så vad krävs för att ge munnen, och därmed också kroppen, bästa förutsättningarna till ett hälsosamt liv?


Regelbunden tandborstning med gumpearl
Borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen för god munhälsa


Begreppet munhälsa sträcker sig längre än till tändernas välmående. I grunden handlar det om att uppnå en god balans av de bra och dåliga bakterierna i munnen. När obalans uppstår och de dåliga bakterierna tar överhand, ökar också riskerna för sjukdom och problem.


Trots att svenskar generellt har god mun- och tandhälsa, behöver vi ändå se upp för vissa vanliga utmaningar. Beroende på vår ålder, har vi olika vanliga problem. Hos barn och unga ligger fokus oftast på förebyggandet av karies. Lite längre upp i ålder uppstår ofta frätskador och minskad kontakt med sjukvården vilket också resulterar i bristande rengöring. Och bland vuxna är karies, muntorrhet och svamp i munnen återkommande problem.


Vilka är riskerna med dålig munhälsa?

Uppstår en konstant eller långvarig obalans i munnen kan det resultera i flera munsjukdomar och tillstånd, såsom tandlossning, inflammationer och skador på tänderna. Men det kan också resultera i bland annat:

  • Negativ påverkan på immunförsvaret, vilket i sin tur ökar risken för andra sjukdomar.

  • De som lider av tex Diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar kan riskera ett försämrat tillstånd.

  • Risken att utveckla cancer och reumatiska sjukdomar ökar

  • Risk för inflammation i samband med operation ökar också, och inflammerade tänder kan behöva dras ut i samband med akutoperation för att inte riskera ditt liv.

Med en stark koppling till inflammationer och sänkt immunförsvar i munnen, riskerar man alltså att få eller förvärra sjukdomar såsom hjärtproblem, alzheimers, diabetes, stroke och cancer.


Studier har visat att nästan halva befolkningen över 50 år, lider av någon form utav tandlossning. Och att risken för en första hjärtinfarkt ökar med ca 30% hos de med tandlossning.

Gumpearl tandkrämstabletter och tandborste
Gumpearls tandkrämstabletter innehåller 1450ppm fluoride, vilket ger dig goda förutsättningar för bra tand- och munhälsa

Så bibehåller du en god munhälsa

De positiva nyheterna är att vi aktivt kan arbeta för att förebygga och skapa goda förutsättningar. Genom att etablera en god munhälsa hos oss själva, ger du dig själv förutsättningar för god allmänhälsa med.


Det finns en rad åtgärder du kan implementera för att unna dig själv en god munhälsa. Låt oss kolla närmre på dessa.


Se över dina matvanor

Många påvisar en ökning av munhälsoproblem i takt med att våra matvanor förändrats. Desto mer socker, läsk, snabbmat och liknande vi stoppar i oss, desto sämre koll har vi på dess påverkan på våran kropp. Denna typ av mat fräter på våra tänder. Brister vi därefter i rengöringen av tänder och mun, uppstår snabbt en obalans och ytterligare risker medföljer.


Genom att äta bra mat fri från socker och tillsatser, samt undvika småätande har du gjort stor skillnad för dig själv. Ett enkelt sätt att minska socker i maten, är genom att leta efter nyckelhålsmärket på produkterna du köper. Dessa innehåller betydligt mindre socker.


Vidare bör du också äta på regelbundna tider med minst 2 timmars mellanrum och på så vis undvika småätande däremellan. Undvik också sura drycker såsom läsk och juice, och drick istället vatten.


Håll tänderna rena

Det kanske viktigaste och mest uppenbara knepet för god munhälsa är att rengöra ordentligt. Det finns en mängd produkter och hjälpmedel för att säkerställa en god munhygien just för dig. Den vanligaste rekommendationen från tandläkare är att använda eltandborste. Men utöver det, också inkludera munskölj, tandtråd, mellanrumsborste och tandstickor för att säkerställa att hela tanden rengörs ordentligt.


Säkerställ att din tandkräm innehåller fluorid

Flour är det ämne som stärker dina tänder. Det är därför särskilt viktigt att du väljer produkter som värnar om hög halt av fluorid i din mun. Tandkräm ska innehålla minst 1000ppm fluorid för att möta rekommendationen. Gumpearls tandkrämstabletter innehåller 1450ppm fluoride.


Genom att borsta tänderna två gånger om dagen säkerställer du ett konstant tillskott av fluorid i din mun och skapar goda förutsättningar för en bra munhälsa. Rekommendationen är att barn och vuxna över 6 år ska borsta med 2cm tandkräm per tandborstning. Men med Gumpearls tandkrämstabletter är denna portion färdig och det räcker med en tandkrämstablett per tillfälle.


Med små medel kan du alltså påverka din hälsa i det långa loppet. Ge dig själv några minuter extra varje morgon och kväll, till förmån för ditt leende.
Källor:


74 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page