top of page

Kompromisslös tandborstning

Uppdaterat: 2 jan. 2023

Vi pratar om gröna fotavtryck, minskad miljöpåverkan och hållbar konsumtion. Men att representera en mer hållbar livsstil handlar om mer än havslivet och luftkvaliteten. Det handlar också om att skapa ett hållbart sätt att leva utifrån vår egen hälsa och välmående. Tandkrämstabletterna är hållbara utifrån ett miljöperspektiv. Men dess ingredienser gör det också lättare för dig att leva hållbart. Så vad innebär de olika ingredienserna, och dess motsatser?


Vad innebär etisk produktion?

Gumpearl känner en stor stolthet i att vi är veganska, fria från bland annat SLS-produkter och palmolja, samt förpackas i glasburkar istället för plast. Men vad innebär allt detta?


Etiskt producerade tandkrämstabletter från Gumpearl
Att välja etiskt producerade produkter för vår dagliga konsumtion och hygien är ett viktigt första steg mot en mer hållbar livsstil och positivare påverkan på djur- och naturliv.


Veganska produkter

Att Gumpearls tandkrämstabletter och munsköljstabletter är veganska innebär i grund och botten att de inte innehåller några animaliska produkter. Såsom gelatin, glycerin, benmjöl, allantoin eller albumen. Dessutom innehåller Gumpearls tandvårdsprodukter inte heller några microplaster, vilka också kan ha negativ påverkan på djurlivet. Tandvårdsprodukterna är naturligtvis inte heller testade på djur.


Att välja veganskt är alltså inte bara ett alternativ för de som följer en vegansk eller vegetarisk kost- och livsstil. Att välja veganska produkter har flera positiva fördelar för såväl dig som miljön.


Undvik SLS-ämne

I allt fler förekommande fall kanske du trillar över begreppet SLS och att produkter är fria från dessa ämnen. Men har du koll på vad det innebär?


SLS står för Sodium Lauryl Sulfate och är ett ämne som ändrar ytspänningen mellan två substanser. Alltså möjliggör SLS en bladning av två ämnen som vanligtvis inte går att kombinera, såsom olja och vatten. Det är också det ämne som gör att produkter löddrar och förekommer av den anledningen ofta i schampoo, tandkräm och tvål. Ofta utvinns SLS från kokos- eller palmolja vilket i sig gör det till en "naturlig" produkt.


Men anledningen till varför du vill undvika SLS i dina tandvårdsprodukter är för att de innehåller alkohol, vilket torkar ut slemhinnorna i munnen. Som i sin tur kan resultera i inflammation i tandkött.


Flera studier har gjorts för att ta reda på om SLS har någon väsentlig roll i tandvårdsprodukter, och kommit fram till att så inte är fallet. Idag har det alltså bara en löddrande effekt vilken i sig inte har någon påverkan på din munhygien.


Ingen onödig konsumtion av vatten

Att producera, frakta och använda produkter som innehåller mycket vatten resulterar i en direkt onödig konsumtion. Idag när vi ser till effektiv distribution av konsumtionsvaror, hållbara alternativ och dess påverkan på natur- och djurliv, finns ingen anledning att frakta stora mängder vatten.


Dels i tandkrämstabletterna, men främst i munsköljstabletterna undviker vi frakten av vatten och kan istället dra nytta av att vi i Sverige har högklassigt vatten i kranen. Istället för att frakta flaskor med munskölj kors och tvärs över land och rike, distribuerar vi en liten burk med lika många portioner munskölj där varje tablett löses upp i kranvatten.


Mängden vatten må vara densamma, men genom att använda munsköljstabletter istället för munskölj på flaska, slipper vi både vatten- och plastkonsumtion.


Aktiva val gör susen

Det finns flera led i att skifta mot en mer hållbar livsstil, men att byta ut vardagliga konsumtionsprodukter till mer hållbara alternativ är en bra början. Bara genom att välja tandkrämstabletter nästa gång tandkrämen är slut, har du gjort ett val som gynnar både dig och miljön.


Ett aktivt val kan alltså innebära att du ger dig själv godare förutsättningar för god munhälsa, du minskar risken för negativ påverkan hos djur- och naturlivet och du skapar ringar på vattnet för etisk konsumtion och produktion.


Vill du veta mer om våra produkter och vårt hållbarhetsarbete finns all information att hämta här.

51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page