top of page

"Vård & Hälsa" Almedalen 2023 x Gumpearl

Uppdaterat: 4 juli 2023

TEMA: Almedalen – Vård Gumpearl tar upp kampen mot plast i tandvårdsrutinen! I veckan var det premiär för Gumpearl på Almedalsveckan! Lagar och regelverk kring engångsprodukter i plast har skapats för att minska påverkan på miljön. Enligt Sepide Hajitaheri, farmaceut och vd för Gumpearl, har dock ett produktsegment som används dagligen blivit bortglömt – tandkrämstuben.

– Vi har utvecklat en produkt som kan ersätta det traditionella sättet att använda tandkräm.


De flesta svenskar använder dagligen tandkräm som är förpackad i plasttuber. En produkt som används av så många och så ofta bör vara mer miljövänlig, anser Sepide Hajitaheri, och det blev starten på Gumpearl tandkrämstabletter.

– För att nå klimatmålen behöver alla branscher dra sitt strå till stacken och din tandvårdrutin är inget undantag. Jag såg detta glapp och ville därför skapa en produkt fri från plast, onödiga tillsatser och komma bort från engångsförpackningar, som gör minst lika gott för tänderna som en vanlig tandkräm.

Sepide är utbildad farmaceut med över 17 års erfarenhet i läkemedels- och dentalbranschen och har varit med och tagit fram många framgångsrika produkter som finns på apoteken. När hon ville skapa en ny tandvårdsprodukt med hållbarhet i fokus var processen därför inget främmande.

– Jag var medveten kring apotekens hårda krav och hittade ett gap i deras sortiment där den medvetne konsumenten inte hade något alternativ till engångsprodukter. Samtidigt har apoteken hållbarhetskrav och eftersöker fler hållbara alternativ i sina sortiment. Gumpearl och dess återanvändbara förpackning platsade in där och finns nu på flera olika apotekskedjor.

För en grönare planet och friskare tänder

Gumpearl tandkrämstabletter kommer i en återanvändningsbar glasburk där det sedan går att köpa till refillpåsar gjorda i 100 procent biobaserat material som kan sorteras som kompost. Själva tabletterna finns i olika smaker och är helt veganska och fria från SLS, tensider, palmolja, alkohol, gluten, vatten, plaster och mikroplaster. De innehåller rekommenderad mängd fluorid för vuxna och barn (1450 respektive 1000 ppm) och rekommenderas därför av Sveriges Tandläkarförbund.

– Första gången glas tillverkas har det ett större koldioxidutsläpp än plast men miljöfördelarna kommer när du återanvänder glasburken om och om igen eller återvinner den. Vi har också tagit bort onödiga tillsatser, exempelvis SLS som finns i många tandkrämer. Det är ett skummedel som inte har någon effekt på renheten, snarare tvärtom då det kan vara uttorkande. Vi har även tagit bort palmolja som också är en vanlig ingrediens i tandkräm och som bidrar till skövling av regnskog. Gumpearl produceras i Sverige vilket innebär att vi även undviker långa transporter, säger Sepide och avslutar:

– Det handlar bara om att ändra en vana och gå över från kräm till tablett. Med Gumpearl stoppar du en tablett i munnen och tuggar lite lätt, tar lite vatten på tandborsten och borstar sedan som vanligt. Som magi blir tandkrämstabletten tandkräm i munnen. Detta är en liten förändring som kan göra stor skillnad för miljö och välmående.


Tack till alla som kom förbi och träffade oss på Almedalen, så kul att ni är så många som tycker om Gumpearl 💚 Hoppas vi syns nästa år!

Tillsammans går vi mot en mer hållbarare tandvårdsrutin ♻️


Gumpearl - bra för dig, bra för miljön 💚♻️✌🏻40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page