top of page

Tandborstning är en av de mest grundläggande och viktiga delarna av vår dagliga hygienrutin.

Att borsta tänderna regelbundet och på rätt sätt är avgörande för att bibehålla en god munhälsa och förhindra tandproblem som karies och tandlossning. Detta blogginlägg kommer vi att presentera den klassiska tandborstningstekniken, inklusive dess betydelse och fördelar.


Den klassiska tandborstningstekniken involverar flera steg som bör följas noggrant för att uppnå bästa resultat.


Först och främst är det viktigt att använda en tandborste med mjuka till medelhårda borststrån för att undvika skador på tandköttet och tandemaljen. Borsten ska bytas ut var tredje till fjärde månad eller tidigare om borststråna börjar böjas.


1. För att börja borstningen, placera tandborsten i en 45 graders vinkel mot tandköttet. Detta gör att borsten kan komma åt både tänder och tandkött. Använd små cirkulära rörelser för att borsta varje tand individuellt. Var noga med att rengöra båda sidor av varje tand, inklusive dess topp och botten. Det är också viktigt att borsta kraftigt nog för att avlägsna plack och matrester, men samtidigt vara försiktig för att undvika att skada tandköttet.


2. Fortsätt sedan att borsta tandborsten längs tandköttet med lätta rörelser för att rengöra tandköttet och massera det för att främja en frisk blodcirkulation.


3. En annan viktig del av den klassiska tandborstningstekniken är att borsta tungan för att avlägsna bakterier och förhindra dålig andedräkt. Det är också fördelaktigt att använda tandtråd regelbundet för att komma åt de områden som tandborsten inte når, till exempel mellan tänderna.


4. Avslutningsvis bör tandborstning utföras i minst två minuter två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång innan sänggåendet. Det är också viktigt att undvika att skölja munnen med vatten direkt efter tandborstning, eftersom detta kan skölja bort den skyddande effekten av fluoret i tandkrämen. Istället bör man undvika att äta eller dricka något i minst 30 minuter efter tandborstning för att ge fluoret tid att verka.


Tandborstning är en central del av vår dagliga hygienrutin och den klassiska tandborstningstekniken är avgörande för att uppnå en god munhälsa.

Genom att följa de riktlinjer som finns inklusive att använda rätt typ av tandborste, borsta i rätt vinkel och rengöra varje tand noggrant, kan vi upprätthålla en frisk mun och förebygga tandproblem.


Det är också viktigt att komma ihåg att tandborstning bör utföras regelbundet och i tillräcklig tid för att uppnå bästa resultat.


När bytte du tandborste senast? Klicka på länken nedan för att köpa en bambutandborste


 Möt oss på Odontologisk Riksstämma & Swedental 2023 i Umeå!
15-17 November ställer Gumpearl ut på Odontologisk Riksstämma & Swedental 2023 i Umeå. Kom dit och säg hej!


Vill du gå på föreläsning om tandborstning, fri från plast och dåligt samvete den 16/11 kl. 09:15 ?

Klicka nedan för att anmäla dig gratis:
Hoppas vi ses där!

59 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page