top of page

Res hållbart i sommar

Uppdaterat: 3 juni 2022

Sommaren står för dörren och semesterveckorna planeras för fullt. Efter två somrar formade av pandemi, har vi några fantastiska sommarmånader framför oss. Tacksamheten för Sverige, vårt vackra landskap och oändliga möjligheter till avkoppling och äventyr öppnar för hållbart resande. Så vad passar bättre än 3 tips på hur du reser mer hållbart i sommar. Så att semestern lämnar ett grönare fotavtryck.


Annika njuter av en hållbar semester i Svenska landskap
Du kan göra många små och stora val för att komponera en mer hållbar sommarsemester. Sannolikheten är stor att du upptäcker helt fantastiska delar av landet, och skapar minnen du aldrig annars hade fått uppleva!

Välj resa med omsorg

Valet av resemedel, boende och distans kanske är det första du tänker på, när du inleder planeringen av sommarsemestern. Just sommaren är ett fantastiskt tillfälle att njuta av havets läckerheter på Västkusten, ett matäventyr på Österlen och friluftsliv i de Norrländska skogarna. Sök upp trevliga boendelösningar hos lokala Bed & Breakfasts, stötta små matproducenter och njut av doften som skogen ger på morgonen. Att läsa en god bok på Österlens stränder behöver inte alls vara särskilt olikt en bok på Spaniens stränder.


En hållbar packning

Oavsett om du planerar för middagar på mysiga restauranger och kvällar med vänner, eller du just nu ser över campingutrustningen för nätter i naturen, finns det styrkor i att packa hållbart.


Undvik att uppdatera hela garderoben för nya årstiden, och försök istället aktivera garderoben. Om det är så att det är dags för en ny strandklänning, välj ett plagg av bra kvalitet så att den håller sig fin flera somrar.


Byt ut engångsprodukter såsom bomullspads, sugrör och liknande mot återanvändningsbara alternativ. På samma vis som schampooflaskan kan bytas ut mot en härlig schampoobar och tandkrämen mot tandkrämstabletter. Förutom att dessa alternativ lämnar ett grönare fotavtryck, tar de också upp betydligt mindre plats i väskan.


Genom att byta ut tandkrämen mot tandkrämstabletter, och den vanliga munsköljet mot munsköljstabletter står du för en mer hållbar livsstil i flera led.


Gör ett krafttag för miljön


Vill du slå på stort med en hållbar semester kan du också passa på att delta i hållbarhetsarrangemang som går av stapeln under sommaren. Till exempel arrangeras allt fler Skräpplockardagar med Håll Sverige Rent runt om i landet, nu under sommarmånaderna.


Stötta cirkulärekonomin och handla second hand. Under sommaren öppnar loppisar och garage städas ut över hela landet. Ge loppisfynd ett nytt hem, fräscha upp och laga möbler som behöver lite kärlek och ge bort istället för att slänga.


Underskatta inte närodlat och lokalt. Inget smakar väl godare än solmogna tomater från grannbyn och jordgubbar som plockas direkt i trädgården. Att äta närodlat och lokalproducerat är, förutom en vardagslyx av rang, också en viktig metod för att leva mer hållbart.


Vart bär din semester i sommar?


10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page