top of page

Är fluorid eller fluor farligt för dig?


Du har säkert hört en hel del om fluorid (fluor) – det där ämnet som finns i tandkräm och dricksvatten som ska hjälpa till att hålla våra tänder friska och starka. Men är det verkligen så bra som det låter? Vissa påstår att fluorid är skadligt och kan leda till allvarliga hälsoproblem, medan andra menar att det är en av de bästa upptäckterna inom tandvård. Så vad är egentligen sanningen?

Är fluorid eller fluor farligt för dig?

Vad är skillnaden mellan Fluor och Fluorid?

Fluor är ett grundämne, en gas som är giftig i höga doser. Det finns naturligt i små mängder i vatten, jord och vissa livsmedel.

Fluorid är en jon som bildas när fluor reagerar med andra ämnen. Det är fluoriden som vi hittar i tandkräm, fluortabletter och fluorvatten. Fluorid är inte giftigt i de små mängder som finns i dessa produkter och har bevisats vara effektivt för att stärka tänderna och förebygga karies.


Förvirringen kring fluor och fluorid är tyvärr vanlig. Det är viktigt att använda rätt begrepp för att undvika missförstånd.


Är Fluorid farligt för barn?

Fluorid är säkert för barn i små mängder, till exempel i tandkräm eller tandkrämstabletter. Föräldrar kan vara oroliga för sina barns exponering för fluorid. Använder du fluorid korrekt är det både säkert och bra för barns tandhälsa. Barn är mer känsliga för fluorid eftersom deras tänder fortfarande utvecklas. Rätt mängd fluorid stärker tänderna och förebygger karies, men överdriven exponering kan leda till fluoros, vilket innebär vita fläckar eller strimmor på tänderna. Fluoros är inte farligt för hälsan, men kan påverka tändernas utseende.


Är fluorid farligt för vuxna?

Fluorid är inte farligt i de mängder som finns i tandkräm och liknande produkter. När det används korrekt och i rätt mängder, är fluorid inte bara säkert, utan också en nyckelkomponent i att förebygga tandkaries. Tandkräm är inte avsedd att sväljas eftersom fluoriden endast fungerar lokalt i munnen och inte kan tas upp av kroppen därifrån. Precis som läkemedel, mat och socker kan vara skadliga i stora mängder, gäller samma sak för tandkräm. Det är viktigt att använda den i rätt mängd för att vara effektiv och säker.


Tandkrämstabletter för rätt fluoridmängd

Ett sätt att säkerställa att både barn och vuxna får rätt mängd fluorid är att använda produkter som är exakt doserade, som tandkrämstabletterna från Gumpearl. Varje tablett ger dig precis rätt mängd fluorid varje gång. Detta hjälper dig att hålla både dina tänder och vår planet i toppskick. Gumpearl finns för både barn och vuxna.


Varför är Fluorid viktigt?

Fluorid är superviktigt för tandhälsan. Det stärker tandemaljen, vilket gör tänderna mer motståndskraftiga mot karies. För barn är det extra viktigt eftersom deras tänder fortfarande växer och utvecklas. Rätt mängd fluorid kan verkligen hjälpa till att förebygga hål och andra tandproblem.


Kommer Fluortanten komma tillbaka?

Fluortanten, välkänd från 60- till 90-talet. Fluortanten hjälpte skolbarn med fluorsköljning och tandvårdsinformation. På grund av besparingar försvann hon på 90-talet.

Nu ser vi fluortanten komma tillbaka i vissa skolor och offentliga platser. Sedan 2009 firas "fluortantens dag" den 1 september för att främja tandhälsa. Under denna dag besöker fluortanter olika platser för att informera och erbjuda fluoridprodukter till allmänheten.


Fluoridens betydelse för dina tänder

Fluorid har varit omdiskuterat de senaste decennierna, med både lovord och kritik. Så vad är sanningen, är fluorid farligt? Studier visar att fluorid, i rätt mängd, är en säker och effektiv partner mot karies. Det stärker tandemaljen, reparerar små skador och håller tandköttet friskt. För barn är fluorid särskilt viktigt för att förhindra hål och andra tandproblem.


Använd fluoridprodukter som tandkräm, tandkrämstabletter eller fluortabletter tillsammans med regelbunden tandborstning och användning av tandtråd. Det är ett vinnande koncept för friska tänder.


Vanliga frågor om fluorid:


Är fluorid skadligt för hälsan?

Svar: När fluorid används i rätt mängder, till exempel i tandkräm eller dricksvatten utomlands, är det säkert och effektivt för att förebygga tandkaries och inte farligt för hälsan. Överdriven exponering kan dock leda till fluoros och andra hälsoproblem.

Vad är fluoros?

Svar: Fluoros är en tillstånd som orsakar vita fläckar eller strimmor på tänderna på grund av överdriven exponering för fluorid under barndomen. Det är oftast kosmetiskt och påverkar inte tandhälsan i övrigt.

Kan vuxna få fluoros?

Svar: Vuxna kan inte få fluoros eftersom det bara påverkar tänder som utvecklas.

Är fluorid i tandkräm säkert?

Svar: Ja, fluorid i tandkräm är säkert och hjälper till att förebygga karies när det används enligt anvisningarna.

Är fluorfri tandkräm bra?

Svar: Sveriges Tandläkarförbund rekommenderar användning av tandkräm med fluor, eftersom det är viktigt för tandhälsan. Även om fluor ibland ses som farligt för både människor och miljö, är tandkräm ett undantag där fluorid har stora fördelar.


136 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page